Gebruiksaanwijzing steunzolen en ortheses

Therapeutische zolen ( vaak ook genoemd steunzolen)
 
Een proprioceptieve zool is met uiterst dunne correcties, van slechts enkele mm. hoogte uitgerust, een mechanische therapiezool is met hogere elementen opgebouwd. Er bestaan ook drukontlastende zolen met materialen van verschillende hardheden en combinaties van genoemde zolen. Wat het gebruik van de zolen betreft dient te worden opgemerkt dat zij de gehele dag dienen te worden gedragen in de schoenen. De schoenen mogen geen fabrieksmatige verhogingen bevatten en dienen passend te zijn voor de voet wat lengte en breedte betreft.
Tevens is voldoende contreforthoogte noodzakelijk. De hakhoogte van de schoenen kan variëren van uiterst laag tot maximaal 3,5 tot 4 cm. De zolen zijn individueel en kunnen dus alleen door u gedragen worden. 
Afhankelijk van de aard der zolen dient u tussen 4 en 6 weken voor controle terug te komen bij degene die de zolen heeft aangemeten. Indien noodzakelijk zullen de zolen dan worden gecorrigeerd of aangepast en zo mogelijk nog dezelfde dag aan u teruggegeven.
Iedere aanpassing van de zolen, dus ook na de eerste aanmeting, kan een aanpassing van de spieren en de banden teweeg brengen, die zich kan uiten in de vorm van spierpijn. Duren de klachten langer dan 10 dagen, gemiddeld 5 tot 6 dagen, of als de klachten heftig zijn, dient u contact met uw behandelaar op te nemen. Meestal zullen de klachten na deze periode snel afnemen.
 
Afhankelijk van het gebruikte basis- of bekledingsmateriaal kan wat onderhoud de levensduur ten goede komen. Lederen materiaal dient, indien nat geworden, door blootstelling aan de lucht te drogen. Probeer nooit de zolen geforceerd te drogen door middel van direkte of indirekte blootstelling aan een warmtebron daar het leder dan snel hard kan worden en kan scheuren. Bovendien kunnen kunststof materialen door verwarming blijvend ernstig vervormen. Af en toe het leder met blank ledervet insmeren verlengt de levensduur (de zolen dienen wel goed droog te zijn voordat u ze inwrijft). EVA en andere kunststoffen mogen met een vochtige doek met mild reinigingsmateriaal gereinigd worden daar zij geen vocht opnemen. 
 
Indien zolen met lederen basismateriaal in de schoen "kraken", kunt u wat talkpoeder in de schoenen (tussen de zolen en de schoenen) strooien. Indien u vaak vochtige voeten heeft adviseren wij u hiertoe passende maatregelen te treffen en kunnen u indien gewenst adviseren. 's Zomers kunt u als u met blote voeten op de zolen wilt lopen een (liefst katoenen) kousenvoetje omgekeerd over de zolen dragen. Dan plakken de zolen minder aan de voeten en blijven de zolen beter schoon.
 
Therapeutische zolen voor veiligheidsschoenen
Indien u uw zolen wilt dragen in uw veiligheidsschoenen is het voor u belangrijk te weten dat daarmee de certificering van uw veiligheidsschoenen komt te vervallen. Degene die de laatste wijziging toepast is verantwoordelijk hiervoor. Omdat u de standaard zolen vervangt door uw eigen zolen bent hier dus zelf voor aansprakelijk. Dit is gevolg van Europese regelgeving. Gevolg kan zijn dat u aansprakekijk bent voor eventuele kosten bij een bedrijfsongeval. Ook kan er bij een controle een boete aan u gegeven worden voor het niet opvolgen van de wetgeving. Indien u of uw werkgever verzekerd wil zijn van behoud van certificering kunnen wij u hier een passende oplossing voor bieden. Wij kunnen gecertificeerde zolen  leveren voor de meeste modellen en merken veriligheidsschoenen. Er wordt hiervoor wel een meerprijs in rekening gebracht, afhankelijk van het merk en de wijze waarop het betrefende merk de certificering geregeld heeft.
 
Siliconen ortheses
 
Een siliconenorthese is van kwetsbaar materiaal gemaakt, Als u er voorzichtig mee omgaat kan een orthese wel maandenlang meegaan en u verlichting geven van klachten aan uw voeten. 
Doe de orthese 's ochtends voorzichtig om en 's avonds weer af.
Spoel de orthese regelmatig onder een lauwe of koude kraan af, daarna voorzichtig drogen met een tissue of ander absorberend papier.
Een orthese geeft makkelijk wat vettig af en kan vooral op een houten ondergrond blijvende vlekken geven. Leg hem daarom 's avonds bijvoorbeeld op een schoteltje en breng wat talkpoeder aan. 
Indien u een scheurtje ziet is het beste zo snel mogelijk contact met ons op te nemen, dan is de kans groot dat wij de orthese kunnen lijmen.