Onderzoek en podologische behandeling

Het onderzoek voorafgaand aan onze behandeling zal altijd beginnen met een uitgebreid vraaggesprek. Hierbij proberen wij te achterhalen hoe de klachten zich hebben ontwikkeld, wat mogelijke oorzaken kunnen zijn, wat mogelijk samenhangende factoren kunnen zijn en welke gevolgen de klachten hebben voor uw dagelijks leven.  Bij het daarop volgende onderzoek wordt gekeken naar de stand van het gehele lichaam, beginnend bij de voeten. 

Er worden verscheidene metingen verricht, zoals de stand van voeten, meting van beenlengten en de stand van het bekken en de wervelkolom.

podoscoop voetonderzoekMet behulp van de podoscoop (voetspiegel) kan het totale drukvlak van de voetzool bekeken en geïnterpreteerd worden. Er worden met behulp van een digitale voetscanner voetafdrukken gemaakt. Hieruit kan worden afgelezen wat voor type voet u heeft (bijvoorbeeld normale, holle, platte of spreidvoeten). Een afwijkende voetstand kan specifieke klachten elders in het lichaam doen ontstaan. 

 

 

 

 

Diverse tests naar de beweeglijkheid van de voet- en enkelgewrichten maar ook van andere gewrichten brengen eventuele beperkingen of functiestoornissen aan het licht. Spierkracht en spierlengte kunnen gemeten worden. Ook doen wij meestal een onderzoek naar uw looppatroon en de wijze van bewegen. Als laatste willen wij uw meegebrachte schoenen zien. We beoordelen pasvorm, slijtpatroon en geschiktheid voor ons therapievoorstel. Het voorstel kan onder andere bestaan uit het verstrekken van therapiezolen, een siliconenorthese, schoenadvies, schoenaanpassing en/of (huiswerk-) oefeningen.  

echo onderzoekOok is er tegenwoordig de mogelijkheid in de praktijk aanwezig om met Musculo Skeletal Ultrasound (oftewel Echo) de diverse structuren in de voet te onderzoeken.  Na het onderzoek zal, indien dit noodzakelijk geacht wordt, begonnen worden met het aanbrengen van kleine wigjes of ondersteunende elementen onder de voetzool. Gekeken wordt welke invloed dit heeft op de houding en beweging van het gehele lichaam. Deze elementen worden op voetvriendelijke wijze gemodelleerd (geslepen) in of onder de uiteindelijke zool. Het kan noodzakelijk zijn dit gehele proces in stappen uit te voeren met telkens evaluatie na iedere correctie.

 

 

In enkele gevallen kunnen er spierklachten ontstaan, die meestal van voorbijgaande aard zijn (dit als gevolg van het aanpassen van het lichaam aan de inwerkende krachten). Wij zullen u volledig informeren of verwijzen naar een speciaalzaak met betrekking tot het schoeisel dat u in dit geval het beste kunt dragen. Hierbij wordt vooral gelet op de combinatie van zolen en schoenen, rekening houdend met de soorten materialen en daarmee de benodigde dikte en of lengte van de zolen. Wij kunnen halve, driekwart, 7/8 of hele zolen maken en kunnen kiezen voor verschillende diktes en hardheden. Uiteindelijk willen wij ook in overleg het bekledingsmateriaal kiezen dat het beste past bij de gekozen zool en schoen. Vaak gebruiken wij anthraciet kalfsvoering. Het natuurlijke materaal heeft als voordeel de goede vochtregulatie voor uw dagelijkse schoenen. Donker leer bllijft het langst netjes tonen. Wij hebben ook plantaardig gelooid leder voor de gevoeligste voeten. Stoffen bekleding (tanel/ microvezel) is zeer geschikt voor sport. Kunststof bekleding (EVA) kan erg goed tegen vocht en vuil. 

De levertijd van therapiezolen en schoenaanpassingen is in de regel 2 à 3 weken. 

behandelkamerVoor controle van de behandeling zal er een afspraak met u gemaakt worden. Deze vindt meestal na 6 weken dragen van de zolen of na een aanpassing van de zolen plaats. Als er bijzonderheden zijn, de gewenningsklachten hevig zijn of langer duren dan twee weken adviseren wij contact op te nemen en liefst langs te komen. 

 
Wij zullen altijd ons uiterste best doen om u zo goed mogelijk te helpen. Op een verstrekking zit altijd garantie. Lijmwerk dat loslaat herstellen wij gratis net als het op maat maken van uw zolen in uw schoenen. Knip ze niet zelf op maat maar kom even langs, wij hebben de apparatuur en ervaring om dat zo netjes mogelijk te doen, vooral belangrijk bij gebruik in slippers of sandalen. 
 
 
Om de hulp aan u zo goed mogelijk te laten plaatsvinden leren wij graag van uw ervaringen tav onze hulp en bejegening. Wij kunnen u daarom vragen of u akkoord gaat met het invullen van een online vragenlijst waarin u uw bevindingen met onze praktijk, onze medewerkers en onze behandelingen kan beoordelen. Dat zal uiteraard anoniem plaatsvinden. Ons belang is dat u zich gehoord voelt, maar bovenal dat u minder klachten krijgt. Desondanks kan het voorkomen dat u niet geheel tevreden bent. Wij verzoeken u dit kenbaar te maken zodat wij een oplossing kunnen bieden. Mocht u desondanks een klacht hebben kunt u zich vervoegen tot onze branchevereniging, stichting LOOP en uw klacht daar melden. Ook waarderen wij het enorm als u met onze zorg tevreden bent deze te beoordelen op Zorgkaart Nederland. Onder het motto "bent u niet geheel tevreden, vertel het ons, bent u wel tevreden vertel het anderen".