Schoenadviezen
Afhankelijk van het soort zolen dat in overleg met de klant wordt gekozen krijgt de klant een gericht schoenadvies. Er is een groot aantal verschillende soorten schoenen, maar een aantal eigenschappen is universeel
De binnenzool van de schoen dient absoluut vlak te zijn, dat wil zeggen dat er geen fabrieksmatige verhogingen in de schoen aanwezig mogen zijn. Indien er vanaf de fabriek uitneembare voetbedden of comfortelementen zijn aangebracht, dient u deze te verwijderen om een optimale pasvorm te garanderen. De dikte hiervan bepaalt in grote mate de dikte en grootte van de voor u vervaardigde zolen. U krijgt hiervoor een gericht schoenadvies en in overleg met de klant wordt voor een optimale combinatie schoen en zool gekozen.
Het contrefort (hielversteviging of hielstuk) dient voldoende stevig te zijn, met name voor een voet die zonder correctie naar binnen of buiten kantelt. Zeker bij sport- en wandelschoenen is dit van groot belang.
De optimale hakhoogte is voor vrijwel iedereen maximaal 2 à 4 cm. Voor voldoende stabiliteit wordt een brede hak geadviseerd.
Het is normaal dat een hak iets scheef afgesleten wordt bij een normaal looppatroon (de optimale hoek is 30 graden). Echter indien dit overmatig plaatsvindt, of de schoen veel is gedragen wordt u geadviseerd op tijd te laten repareren door een schoenhersteller daar een scheef gesleten schoen consequenties heeft voor de stand en functie van de voeten.
Onder de middenvoet is een goede schoen voorzien van een versteviging (gelengveer of cambreur) en buigt daar niet door. Ook een sleehak voorkomt doorzakken van de schoen.
Een goede schoen zorgt wel voor een goede afwikkeling. De schoen dient derhalve voldoende soepel te zijn ter hoogte van de bal van de voet. Er zijn ook schoenen met een ingebouwde afwikkeling, dit kan voor mensen met een bewegingsbeperking of (ernstige) pijnklachten van het gewricht van de grote teen (of andere tenen) belangrijk en een goede hulp zijn voor de afwikkeling. Bekend zijn vele hardloopschoenen en (berg)wandelschoenen.
Lengte en breedte van de schoen is belangrijk voor een goede pasvorm. De voorzijde dient breed en hoog genoeg te zijn en het liefst niet spits zodat de tenen vrij kunnen bewegen. Schoenen worden niet alleen gemaakt met lengtematen, maar ook met breedtematen. Indien de voet uitstekende en dan vaak geirriteerde uitsteeksels heeft, is het belangrijk dat de schoen zo min mogelijk voelbare naden heeft op die plaatsen. De schoen kan dan op die plaats extra goed worden opgerekt ("uitgeknobbeld"). Er bestaan ook schoenen met speciaal stretchmateriaal.