Voettypen, voetklachten en relatie tot de houding

                                                                 De normale voet 

Dit is de normale voet met de houding die daarbij hoort. Mensen met zo'n houding zijn meestal klachtenvrij, maar dat betekent niet dat men zo'n houding moet hebben om klachtenvrij te kunnen zijn. Een beetje asymetrie in de houding is normaal.

 

 

 

                                                                 De holvoet

Hiernaast ziet u de holvoet en de houding die daarbij hoort. Holvoeten kenmerken zich door klauwtenen, overgevoelige voetzolen en een verhoogde spierspanning. Lage rug-, nek- en voorvoetpijnen kunnen hieruit voortkomen. De klachten nemen toe bij rustsituaties (zoals staan, liggen en zitten) en nemen af bij bewegen.

 

 

 

                                                                 De platvoet
 
De platvoet is een soepele voet met slappe spieren. Hier is de bijbehorende naar achter hangende houding afgebeeld. Klachten aan de knie en lage rug, schedelhoofdpijn en vermoeidheidspijnen zijn vaak het gevolg. Meestal zijn doffe pijnen aanwezig die bij bewegen toenemen en in rust verminderen.
 

 

 

 

Naast bovengenoemde invloeden van de stand van uw voeten op de algehele lichaamshouding en het onstaan van houdingsklachten kunnen er als gevolg van een trauma, overbelasting, verkeerde schoenkeuze etc diverse klachten in voet en onderbeen ontstaan. Uiteraard kunnen wij u na het algehele onderzoek zoals eerder beschreven uitgebreid informeren over wat er aan de hand is (de zogenaamde werkdiagnose) en een goed therapieplan met u samenstellen. U bent degene die wel of niet kiest om op dat voorstel in te gaan. U bent nergens toe verplicht, wij geven u hooguit advies.

Als u meer wilt weten over uw voetklachten kan u op de website van dr I van Dalen van de Bergmanclinics in Naarden uitgebreide informatie vinden over een compleet scala aan voetklachten met de daar bijbehorende therapiemogelijkheden. Wij kunnen u met vrijwel alle conservatieve mogelijkheden behulpzaam zijn. Indien u hier onverhoopt onvoldoende baat bij heeft zullen wij naar uw huisarts een rapportage en een voorstel tot nader onderzoek of behandeling sturen. Wellicht dat met medicatie, een injectie of in het uiterste geval een operatie uw klachten te verbeteren zijn. Wij hebben goede samenwerking met diverse (in voet- en enkelklachten gespecialiseerde) orthopedisch chirurgen van de Sint Maartenskliniek in Woerden, de Bergman Clinics in Naarden  en Bergman Clinics in Rotterdam.