Registerpodologie, Podoposturale Therapie, (Medische) Voetverzorging en Orthopedisch Schoentechniek

Diverse soorten zolen en orthesen

steunzolenDe behandeling van een registerpodoloog of podoposturaal therapeut zal vaak bestaan uit het aanmeten en verstrekken van therapiezolen. Wij kunnen hierbij van vele materialen en technieken gebruik maken. 

In de podoposturale therapie gebruiken we van oudsher vooral de z.g. proprioceptieve technieken. De zolen werken via de propriocepsis (zie onderstaand) direct in op het actieve houdings- en bewegingsmechanisme van ons lichaam, waarbij de voet het aangrijpingspunt is om deze houdingsveranderingen te bewerkstelligen. In de podologie gebruiken we ook ondersteunende, mechanisch corrigerende en drukontlastende technieken. (In de volksmond spreekt men eenvoudigweg vaak van steunzolen, maar er wordt ook gesproken over therapeutische zolen, inlays, supplementen etc.) 

 

oudewater gangAls podoloog maken wij niet alleen vele soorten zolen, maar ook siliconen orthesen, kleine hulpstukken van siliconenrubber om bijvoorbeeld teenproblemen op te lossen. Te denken valt onder andere aan hamertenen, klauwtenen, hallux valgus en likdoorns. Ter ondersteuning gebruiken wij ook diverse tapetechnieken.

De belangstelling voor proprioceptieve zolen is de laatste jaren sterk toegenomen. De grondlegger van deze therapie is de Franse neuroloog Dr. R.J. Bourdiol, die op dit specifieke gebied wetenschappelijk onderzoek heeft verricht. Het onderzoek richtte zich voornamelijk op de menselijke houding en de mogelijkheid hierop invloed uit te oefenen, o.a. door middel van kleine elementen die onder het zoolvlak van de voeten worden geplaatst. Deze elementen van slechts enkele millimeters dikte worden vervat tussen twee plaatjes leer, waardoor ze het uiterlijke kenmerk van een zooltje krijgen. 

 

Wat is "Propriocepsis"?

Elke spier is een ingewikkeld orgaan, met als doel beweging en/ of stabiliteit te geven aan een gewricht. Het spier-peesmechanisme bevat een aantal spiraalvormige orgaantjes die reageren op druk en trek. Deze zijn o.a. van belang voor het instandhouden van de lichaamshouding en voor de bescherming van de spier bij overrekking. Wanneer de spier licht wordt aangedrukt of gerekt zal dit via het zenuwstelsel leiden tot spanningsverhoging van die spier. Rek en druk van de pees zullen leiden tot spanningsverlaging van de spier. De orgaantjes die hiervoor verantwoordelijk zijn worden de spierspoeltjes genoemd. Ook diverse huidreceptoren zijn belangrijke orgaantjes die in dit gecompliceerde systeem een rol vervullen. De regulatie van houding en beweging via dit mechanisme noemt men propriocepsis.

In onze praktijk is zowel uitgebreide kennis en ervaring in de registerpodologie als in de podoposturale therapie aanwezig. Voor meer informatie verwijzen we u naar de websites van de beroepsverenigingen. 

Beenlengteverschil

Een veel voorkomend maar vaak niet onderkend probleem is het fenomeen beenlengteverschil. Dat kan in subtiele vorm, in de orde van millimeters tot ernstige vorm in de orde van centimeters. In onze praktijk herkennen en onderkennen wij dit probleem. Een beenlengteverschil zal ten alle tijde invloed op de staande en gaande houding hebben en dient zorgvuldig beoordeeld en behandeld te worden. Een klein beenlengteverschil kan in de schoen opgevangen worden. Bij een groter beenlengtevershil dient (een deel van) de correctie onder de schoen aangebracht worden. Wij kunnen deze aanpassing voor u uit laten voeren door een van de hierin gespecialiseerde samenwerkingspartners.  


Zorgschoeisel/ Orthopedisch Schoentechniek 

werkplaatsIn 2013 heeft Ton van Loon het diploma Zorgschoenspecialist behaald. Daarmee is hij gekwalificeerd om zorgschoeisel te leveren. Hieronder valt het aanmeten en leveren van semi-orthopedisch schoeisel, het verstrekken van verbandschoenen en antiallergisch schoeisel en verzorgen van orthopedische aanpassingen aan confectieschoenen (zgn. OVAC). Wij werken hiervoor onder nauw samen met Wittepoel Orthopedie uit Rotterdam. Peter Bloem, orthopedisch schoenmaker houdt spreekuur bij ons op de praktijk in Oudewater en in Bergambacht. Vergoeding voor deze zorg komt uit de basisverzekering. U heeft voor een eerste verstrekking een verwijzing nodig van een medisch specialist. Voor een herhaling volstaat een verwijzing van uw huisarts. Er vindt hierbij verrekening met uw eigen risico plaats. Wij kunnen uiteraard ook aanpassingen voor eigen rekening verzorgen. Verwijzing is dan niet nodig en de kosten kunnen dan vaak lager uitpakken. 
 
 
Steunkousen
 
In onze praktijk zijn wij ook gekwalificeerd om Therapeutische Elastische Kousen (steunkousen) aan te meten. Wij kunnen vele soorten en merken leveren. Dat kunnen ook modieuze kousen zijn, met of zonder motief en desgewenst in vele mogelijke kleuren. We proberen hierbij vooral met uw wensen rekening te houden en geven graag advies over de vele mogelijkheden. Therapeutisch Elastische Kousen kunnen door uw verzekeraar uit de basisverzekering vergoed worden. U heeft dan wel een verwijzing van huisarts of medisch specialist nodig. Naast stempel en handtekening van uw arts dient ook de medische diagnose op de verwijzing vermeld te staan. Wij kunnen onder deze voorwaarden de declaratie rechtsteeks bij uw verzekeraar indienen. Belangrijk is om te weten dat bij zorg uit de basisverzekering wel uw eigen risico aangesproken wordt. U krijgt eens per 12 maanden 2 paar nieuwe kousen vergoed.
 
sandalino'sMaatslippers

Wij zijn sinds enige tijd ook dealer van Sandalino's, slippers op maat. U kan op internet zelf uw favoriete model samenstellen, wij zorgen dat uw eigen voetbed (steunzool) in de slipper verwerkt wordt. U kan de kleurcombinatie en de uitvoering zelf kiezen. Nadat u uw model hebt gekozen krijgt u een code die 2 weken geldig is. Vervolgens kan u bij ons langskomen om de uw voeten op te laten meten en te laten scannen.  Met die gegevens bepalen wij de vorm van het voetbed. De levertijd is afhankelijk van het seizoen 2 tot 6 weken. Maak eerst de telefonische afspraak alvorens u een slipper op internet samenstelt. U voorkomt dan dat de code verloopt. 
 
(Medische) Voetverzorging en nagelbeugels
 
Binnen onze praktijk is er de mogelijkheid uw voeten vakkundig te laten verzorgen en behandelen. Er zijn meerdere pedicures bij ons werkzaam. Zowel eenvoudige als complexe nagel- en eeltproblemen kunnen wij goed behandelen. Ook het plaatsen ven nagelbeugels en behandelen van (hardnekkige) voetwratten behoort tot de mogelijkheden. Carola Agterof, Karin Fluit, Marina de Jong en Peter de Paauw zijn inmiddels zeer ervaren collega's. Carola en Ariënne zijn gediplomeerd medisch pedicure. Het is ook mogelijk samen te werken met uw eigen pedicure. U mag zelfs met uw eigen pedicure bij ons komen voor overleg en begeleiding. Ook hierbij stellen wij samenwerking zeer op prijs.